Възстановяване след операция от катаракта

Възстановяването след операция от катаракта трябва да бъде кратко и безпроблемно, стига здравето ви да е добро и да нямате други основни проблеми с очите. Статистиката показва също, че шансовете ви за добър изход и по-остро зрение след хирургичната намеса са значителни.

Опростената операция на катаракта обикновено продължава около 10 минути. Но веднага след това, ще ви отведат да си почивате в зоната за възстановяване, докато отмине ефекта от анестезията. Тази процедура трае не повече от 30 минути до един час.

С вас трябва да има придружител, който да ви помогне да стигнете до дома си след процедурата. Ще ви дадат чифт слънчеви очила, които да си сложите на път за дома, за да предпазите окото си от ярката светлина и блестенето.

Ако ви се спи или чувствате умора, когато вече сте си в къщи, можете да се излегнете за няколко часа. Ако вашият хирург позволи, можете да махнете защитния щит, поставен върху окото ви за няколко часа.

Трябва да знаете, че ще е необходимо да прикрепите щита обратно върху окото през нощта или по време на дрямка, за да се предпазите, докато тече възстановяването от операцията, поне за няколко дена.

Какво е нормалното време за възстановяване от операция на катаракта?

Не се тревожете, ако зрението ви все още е мътно, замъглено или изкривено, след премахване на защитната покривка на окото. Може да мине време, докато зрението ви се приспособи и към новата леща, използвана за замяна на увредената леща на окото.

В периода на адаптация  пациенти дори споделят за “вълнообразно” зрение или изкривявания. Ако ви се случи и на вас, то трябва да продължи само около час.

Също така е възможно очите ви да се зачервят, което е в следствие на временно увреждане на кръвоносните съдове на “бялото” на окото по време на операцията. Това възпаление трябва да се разнесе сравнително бързо.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *