Инверторен или конвенционален климатик – кой да изберете?

И така, няма човек, който търси да закупи такова устройство за своя дом и да не се запита – какъв климатик да избера – инверторен или класически? Класическите климатични системи най-често се избират за апартаменти и къщи. Но най-добре би било да заложите на инверторна сплит система, съветват експертите. Преди няколко години те струваха почти два пъти повече от техните конвенционални събратя. Но сега разликата в цената е много по-малка.

Един инверторен климатик за жилището е много добра опция, особено, ако изберете такъв с функция за контрол скоростта (силата) на въртене на компресора на външното тяло, за да може интензивността на топлопреминаването да се контролира плавно.

„Сърцето“ на инверторния климатик е контролно табло с индуктивна намотка, като този комплект ви позволява да преобразувате променлив ток в постоянен ток и след това отново в променлив ток с необходимата честота. Това респективно означава добър контрол на мощността на електрическото задвижване на компресора на външния блок.

Предимствата на инверторните сплит системи

Плавна работа на климатика – за разлика от конвенционалните модели за включване / изключване, инверторните сплит системи предлагат максимален режим на въртене, последван от пълно изключване и включване, когато е необходимо.

Икономична работа на климатика  – това се обяснява с факта, че по-плавната работа изисква по-малко потребление на енергия. В допълнение, инверторните климатици могат да работят в по-широки температурни диапазони.

Повишена надеждност – спестяването на ресурса на основните блокове се постига поради отсъствието на циклично включване / изключване, също няма пренапрежения в мрежата по време на работа на инверторната сплит система.

Все по-голям брой климатици се произвеждат по инверторна технология – над  90% от световната продукция на стенни климатици се състои от точно такива модели. Много компании, включително и такива лидери в индустрията като японските марки Daikin, Mitsubishi Electric, признават, че конвенционалните модели са вече остарели и неефективни.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *