Как да изберем подходящ цвят за баня

Изборът на удачните цветове за банята често  пъти се прави не само според личните предпочитания, но зависи и от някои други, не по-малко важни фактори. Нека им обърнем малко повече внимание.

Визуалното възприемане на пространството е много важно

Не е никаква тайна, че по-нежните и светли тонове допринасят много за “разширяването” на помещението във визуален аспект, докато по-тъмните и ярки тонове в декора имат обратен ефект.

Психологическо възприятие на цвета

Цветовата схема е необходимо да бъде в съответствие с интериорния стил. Всеки интериорен стил притежава своя собствена най-удачна палитра от цветове, които отговарят най-пълно на концепцията му.

Ето и значението на някои от цветовете в интериора:

Баня, в която основният цвят е белият

От една страна, това е абсолютна класика, но от друга, може да изглежда недотам перфектно, защото белият цвят е в състояние да внесе студенина в интериора, ако не е комбиниран правилно с други цветове. Съществуват обаче много нюанси на бялото, например оттенъците перла, слонова кост, сметана и др. Ако се замислите върху тяхната удачна комбинация, белият декор ще изглежда страхотно, при това не само в тясното помещение, но и в просторната баня. Най-важната му характеристика е, че е универсален цвят, тоест може да се съчетае удивително с всякакви други цветове и нюанси.

Баня, в която основният цвят е зеленият

Позитивното влияние на зеленото в декора се признава от интериорните дизайнери и психолози по цял свят. Много често се използва за създаването на жив, свеж и персонализиран интериор. Зеленото въздейства успокояващо и същевременно, в съчетание с други цветове, донася положително емоционално отношение. Добре изглежда с бяло, портокал и жълто.

Баня, в която основният цвят е черният

Черен цвят в декора по-принцип се използва рядко, особено като основен тон. Предпочитан е предимно за просторни бани и въпреки това с него е необходимо да се борави много прецизно, защото прекомерната употреба би могла да повлияе зле на психическото ни състояние. За тези, които не харесват класическата комбинация с бяло, могат да го съчетаят със сиво, златно или прасковено. Също така, черният цвят изглежда много изразително, когато е комбиниран с червено или жълто.

Източник: https://granitogress.com/

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *