Отлепване на ретината

Отлепване на ретината – какво е това?

Отлепването на ретината е изключително опасно заболяване на очите. Ако не се лекува своевременно, човек може да загуби зрението си на 100%. В този случай ретината се отделя от съдовата обвивка и се осуетява нормалната доставка на кислород до ретината, което пречи на нормалното й функциониране. Задължително веднага трябва да се потърси специализирана помощ.

Какви са симптомите на заболяването?

Появата на „летящи“ черни точки или въобще някакви странни фигури пред очите, са сигнал за нещо нередно и сериозно особено, ако точките започнат да се променят по някакъв начин. При други оплакванията са за замъглено виждане като през перде или с наличието на сенки. Различните симптоми са различните места на отлепване на ретината и невъзможността й да възприема светлината в тези участъци.

Друг характерен симптом е илюзията за виждане на светкавица при рязко преместване на погледа в тъмното. Това усещане се дължи на отлепено стъкловидно тяло, което причинява по-късно отлепване на ретината.

При отлепване на ретината в областта на макулата, се уврежда централното зрение и остротата на зрението значително намалява. Това състояние на ретината не се характеризира с болка.

Препоръчително е да се потърси лекарска помощ веднага след като се забележи някакво отклонение в зрението. Ако отлепването на ретината бъде диагностицирано в ранен стадий, има шанс да се помогне на пациента.

Не съществува медикаментозно лечение при отлепване на ретината. Лазерното лечение би могло да спре отлепването на слоевете на ретината, за ги залепи около дефекта и да предотврати изливането на течност между тях.

Ако това не помогне, се предприема операция, за да се овладее отлепването на слоевете, а течността, която се е събрала, се източва.

Друг начин за лечение е витректомията, която представлява отстраняване на стъкловидното тяло, а очната ябълка се запълва с газ, за да се получи притискане на слоевете на ретината един към друг.

Начинът на лечение зависи изцяло от стадия на отлепване, от мястото на отлепване, размера на отлепването и др.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *