Разновидности на трислоен паркет

Това подово покритие има своите подвидове. Така има възможност да се избере паркетна дъска за всяко помещение в зависимост от определени фактори в него. Може да се предпочите две-, три-, или четирислоен вариант, който зависи от броя на ламелите.

Особеностите на монтажа се определят от избора на скосени или не елементи. Разновидности на трислоен паркет има и в зависимост от начина на външната обработка. Повърхността може да бъде лакирана или обработена с масло, а от това зависи до голяма степен външния вид на паркетната дъска. Маслено-восъчната обработка създава цветно покритие, за това има добър избор от цветове, позволяващи избор на най-добрия вариант. Лакираната повърхност може да бъде гланцирана, матова или полуматова. Може да избирате и между идеално гладка повърхност или структурирана повърхност.

Да разгледаме няколко конструктивни особености на трислоен паркет, което може да вие от полза при избор на подово покритие за вашия дом или офис. За дебелината на паркетната дъска няма определен стандарт. Фирмите се стремят да произвеждат изделия с такива параметри, които да задоволяват потребителското търсене. Например, някои производители са избрали дебелина в рамките на 8,5 до 22 мм. Очевидно в тези параметри е и практическата целесъобразност. Тук логиката е проста – колкото паркетната дъска е по-тънка, толкова по-лесно се работи с нея и е по-евтина, но когато дъската е дебела, то тя ще издържи по-дълго време на циклене. Между другото, паркетна дъска с дебелина 22 мм може да се положи директно върху лагите, които са основен елемент на рамката. Това е съществено предимство, но трябва да се отчита много точно натоварването.

С посочените по-горе подвидове трислоен паркет имате възможност да правите своя избор. Дизайнът на горния слой също ще окаже влияние на вашия избор. Обикновено той представлява имитация на естествен паркет на парчета, положен в стил „палуба”.

Структурата на трислоен паркет позволява паркетната дъската сама да регулира влажността на собствения материал. По това той се отличава от паркета на парче, под който трябва да се подложи за тази цел влагоустойчив шперплат. По две основни изисквания при монтажа те обаче си приличат – идеално гладка повърхност и оптимална температура в помещението.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *