За първи път пластмасов саксофон е отпечатана на 3D принтер

През последните години технологията на 3D принтерите преживяват истински бум, устройствата и разходните материали за тях стават все по-евтини, технология за печат се подобрява с всеки изминал ден и те все по-често се използва не само като интересна играчка, но също и за производството на уникални продукти, различни декорации, необичайни играчки и много други неща, като обхвата на приложение на тези устройства непрекъснато се разширява. Не е изненадващо, че не само хората с технически умения, но обикновените хора започват да използват 3D принтери у дома си за различни нужди.

 

Някои от тях дори отпечатват на 3D принтери различни музикални инструменти, като например китари и цигулки. И един от тях е известен с името Олаф Дигел (Olaf Diegel). Този майстор на тази технология отива толкова далеч, че дори разпечатва един напълно завършен алт саксофон. Пластмасовият саксофон се състои от 41 разпечатани с 3D технологията елемента, въпреки че трябва да се отбележи, че някои елементи, като например пружините за клапаните и болтовете, които свързват отделните парчета са си все пак от метал. Авторът обаче се надява в близкото бъдеще да създаде един изцяло пластмасов инструмент благодарение на тези уникални принтери.

Полученият саксофон тежи наистина много малко. Всъщност теглото му е само около една четвърт от металният му събрат а именно само 575 грама. За сравнение обикновеният алт саксофон тежи близо 2,5 кг. Разбира се това е теглото на един не съвсем завършен инструмент, който след едно допълнително усъвършенстване става и малко по-тежък, но разликата от първоначалната му тежест реално не е много голяма.

В допълнение, създателя на лт саксофона създаден от 3D печатната технология отбелязва, че в първата версия на инструмента има определено количество на изстичане на въздух, поради което той свири малко фалшиво, но при следващата версия както обикновено ги наричаме 2.0 ще бъде премахнат и този недостатък.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *