Как вашият матрак ви сигнализира, че е време да го смените с нов?

Универсалният отговор на въпроса колко често е необходимо да сменяте матрака на леглото и кога е време за покупка нов е ясен – още веднага, щом забележите влошаване на неговите свойства и дискомфорт по време на сън.

Главните признаци, сигнализиращи за загубата на свойствата на матрака, са следните:

Намален комфорт на сън

Ако спите на неудобен матрак, крайниците и цялото тяло изтръпват. Това е свързано със загуба на правилна опора поради нарушение на структурата на пълнежа. На такъв матрак не можете да заспите бързо, а и безсънните нощи стават все повече и повече. С течение на времето дискомфортът се задълбочава, така че забележите ли някои от гореизброените признаци, е време да намерите надежден магазин за матраци и да изберете някой подходящ модел.

Матрак, закупен преди 10 години или повече

Модерните безпружинени модели с плътни плочи от естествен латекс и ортопедични пяни, както и матраци с независими пружини, могат да издържат и по-дълго от десет години. Въпреки това, ако пълнителите са некачествени, ще се наложи да смените матрака по-рано. Затова, още след седмата година на употреба, следете внимателно състоянието му и това, как се чувствате сутрин, след ставане от сън.

Дефекти и деформация

Сред признаците за разрушаване на пълнителя и повреда на пружинния блок са издутите пружини, появата на силно скърцане, добре забележими гънки и вдлъбнатини, както и отделянето на неприятна миризма. Във всички тези случаи е необходимо да подмените матрака възможно най-скоро – в противен случай ще бъде невъзможно да се наспите добре, а може и да си навлечете проблеми с гърба.

Ето и какъв е срокът на експлоатация на различните матраци:

  • Матрак с естествен латекс – до 20 години
  • Кокосов матрак – до 10 години
  • Матрак от мемори пяна – 2-5, максимум 7 години
  • Матрак с ортопедични свойства – 7-12 години
  • Матрак с пружинен блок Bonnel – 5-7 години
  • Пружинен матрак с независим блок – 10-15 години, в зависимост от вида на пълнителя
Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *