Парфюми

Кратка история на парфюмите

Парфюми

Парфюми

Широко разпространените оригинални парфюми днес са изминали дълъг път. От шишенцето увито в хартия и слама от времето на древните до днешните бутикови шишенца с марка „Шанел 5”, марковите парфюми претърпяват различни метаморфози за да се превърнат в това което са днес.

В епоса за Гилгамеш на древните шумери се споменава за това, че техните шамани са обливали косите си с ароматни масла. Това се е случило преди около пет хиляди години. В последствие древните египтяни усъвършенстват процеса по извличане на аромати от цветя и билки. Ако преди това основен начин за ароматизиране е било изгарянето на различни ароматни вещества, то по време на египетската цивилизация, хората се научили да дестилират цветя и билки. Тази крачка направила жена на име Тапути. Тя била химик и парфюмерист.

В последствие парфюмите били забранени от църквата. Това се случило по времето на средните векове, когато църквата признава парфюмите за твърде съблазнителни и еротични. Поради тази причина те са забранени, а всеки, който ги използва бил наказван строго. В този момент мюсюлманите запазили традицията и начина на извличане на ароматните течности. Те обичали да обливат телата си с ароматите на парфюмите, както за празник, така и в най-обикновен ден.

По време на Ренесанса парфюмите били издигнати на почит в Европа. По това време къпането сред аристократите било противопоказно и не било често практикувано. Причината – смятало се, че честото къпане може да убие човека. Поради тази причина парфюмите се превърнали в спасение срещу неприятните миризми. От Италия те бързо достигнали до Франция, Германия и другите части от континента по различни начини. Любовта към парфюмите във Франция и Италия била толкова голяма, че те започнали производството им. И днес тези две страни са едни от основните производители на маркови парфюми и различни дамски и мъжки парфюми, които можем да намерим в магазините като Dolce.bg, идват точно от южните части на Франция и Италия.

 

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *