Нека да направим освещаване на къщата ни

Всички християни са чували за освещаването на къща или дори са участвали в него. Но малко от тях разбират смисъла на това свещено действие. Някои се съмняват в неговата необходимост, а други си го представят като някаква магия, която прогонва духовете. Тук ще поговорим за истинската същност на този ритуал и неговата важност.

Господ казва на своите ученици, че без него не могат да вършат нищо, за това ние посвещаваме дома си чрез освещаването на къща на Бог, за да е добър живота ни в него. Специалните молитви, които се четат по време на този ритуал са с цел призоваване на Божия дух във всяка една човешка сфера, за да бъдем закриляни и напътствани по пътя към доброто. А всеки се нуждае, малко или много, от Божията ръка и помощ. Докато се молим, ние се учим да поверяваме всичко наше до най-малките неща на Бог. И наистина всеки аспект от нашия живот трябва да бъде осветен от Иисус Христос.

При освещаването на къща се пречиства целия дом и се внася Божията закрила в него, но за да остане той свещен, трябва да пазим от кавги, богохулства и да внасяме истинския мир в него. Не трябва да оскверняваме чрез сквернословие, пиянство, сектантски предмети и други. След освещаване на дома се предполага, че ние сме християни и езични предмети нямат място в дома ни. Също така Бог казва, че няма да търпи престъпни дела и беззаконни действия така, че дали ще запазим свещената среда в дома ни е изцяло наше решение.

Ако подобни предмети или дори книги присъстват в къщата ви, най-вероятно свещеникът ще иска тяхното унищожаване преди да извърши какъвто и да било ритуал свързан с освещаването. Винаги преди освещаването на къща в нея предварително трябва да е постлана маса с чиста покривка, върху която се слага съд със свещена вода, Евангелие, кръст и запалени свещи.

Най-често задаваният въпрос е колко често трябва да извършваме това освещаване след първия път. Отговорът е веднъж годишно, като си изберете точна дата и си я спазвате. По този начин ще пречиствате дома си, но най-важното е да запазите дадената ви святост.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *