Пробиотик и неговото значение

Пробиотикът е хранителна добавка, която съдържа живи бактерии. Добавени в организма тези живи микроорганизми действат за подобряване на стомашно-чревния тракт. В естествен вид тези полезни микроорганизми се съдържат в млечните продукти и в киселото зеле. Естествените храни са добър доставчик за полезната микрофлора, но част от бактериите докато достигнат червата загиват от стомашния сок. Това налага при поява на проблеми със стомашно-чревния тракт да се използва пробиотик, който е с биологичен произход.

Естествените полезни бактерии загиват и при употреба на антибиотици. Това налага задължителната употреба на допълнителен биологичен продукт, който осигурява поддържане на естествената микрофлора.

Пробиотик се назначава за пречистване от токсини, при чревни заболявания, дисбактериоза. Пробиотиците не могат да се справят със заболяване, което е напреднало в развитието си. Използват се при лечение на различни вирусни и бактериални инфекции, хепатит, алергии и за възстановяване на имунитета. При употреба на антибиотици и повече медикаменти също да се ползва биологичен препарат за подобряване на микрофлората.

За да бъде ефекта по-добър при ползването на този препарат той се комбинират с пребиотик и получената комбинация се нарича синбиотик. Предназначението на пребиотик е да създава условия за развитие и размножаване на полезни микроорганизми.

За да се постигне добър ефект от пробиотика е необходимо той да бъде съобразен с конкретното предназначение. Всеки препарат е с точно определен състав. За това е наложително върху етикета на всяка опаковка да се отразява вида на щампа, който влиза в комбинацията. По лекарско предписание се взема съответния вид, като се съгласува и дозата. Приемането на препарат продължава до преминаване на всички клинични симптоми на заболяването.

Казахме, че съставката на пробиотика са живи полезни бактерии. Това означава, че те са чувствителни към външните условия и за тяхното ефективно действие трябва да се спазват някои изисквания. Препоръчително е тази добавка да се приема по време на хранене. За да се получи очаквания резултата препарата трябва да е съобразен с конкретния проблем – заболяване, профилактика, възстановяване на имунитета.

Препаратът с биологичен произход не може да замени медикаментите при лечение на заболяването. Той помага на организма да се справи по-лесно и служи за профилактика на стомашно-чревния тракт.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *