Технологична подготовка за инсталация на битумни керемиди

Когато се интересувате от покривно пространство изградено с битумни керемиди, трябва да знаете, че има най-различни видове. В този текст обаче ще погледнем в технологичната подготовка на изпълнение на битумни керемиди, така че като собственици да сте подготвени за това, което ви очаква.

Както всяка инсталация свързана с архитектурна структура, така и монтажа на битумни керемиди е поетапен процес, който трябва да се изпълнява само от професионалисти. Все пак, вие търсите качеството и надеждните свойства на битума, но за да се използват най-ефективно, те трябва да се изпълнят абсолютно професионално – от майстори на покриви с дълъг стаж и специализирани в работа с алтернатива на класическите керемиди.

Работата на майсторите започва с приготовление на основата.  Изгражда се дъсчено скеле, което е съобразено с изискванията за здравина на дървесния материал и неговите хидрофобни свойства. Всичко това трябва да се направи в сух период от годината, за да няма възможност за предварителна деформация на основата, която ще носи битумните керемиди. Процесът завършва с укрепване на дъсчената подпора и с оставянето на отдушници на подходящите места, за да може да се вземат антиконденз мерки.

Преди полагането на типа битумни керемиди, за полага подпокривна подложка. Тя има особено важна функция да предпазва конструкцията от влагата и да служи екстра изолация. Лесният монтаж на подложката предхожда същинската дейност по изпълнение на керемидите. Тя сама по себе си е по-дълъг етап на изпълнение, при което се следва методика съобразена с вида покрив.

Най-важните точки от изпълнението са свързани със старта на полагане – започва се от стряхата на покрива, където се извършват специфични дейности, изрязвания, залепвания, оформяния, така че да се получи желаната плътност по ръбовете на покрива до отвора на самия улук. Монтажът обикновено става на пластове и с полагане на керемидите, така че да се припокриват.

Под естественото въздействие на слънчевите лъчи, битумните керемиди се слепват още в деня на монтиране. Затова те трябва да се поставят по време на слънчеви дни, без никакви валежи и без да има студени температурни фронтове. Когато се търси бърз монтаж и няма възможността за естествена намеса от слънчевите лъчи, тогава има специална технология с горелки. Разбира се има още много важни неща в поставянето на битумни керемиди на покрива, но това са едни от основните и ви подготвят за това, което да очаквате.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *