Фунгициди – особености при работа с тях

Фунгицидите са химически вещества, които потискат причинителите на гъбични растителни заболявания. Според естеството на разпространение в растенията те са контактни и системни.

Препаратите с контактно или локално действие са върху повърхността на растението и причиняват смъртта на инфекциозния агент в контакт с него. Като правило, продължителността на контактните препарати е ограничена, тъй като те се отмиват по време на дъжд и поливане, зависят от вятъра и други прояви на външната среда и могат просто да имат ниска способност да останат на повърхността на растението. Те често имат превантивен ефект. Използва се от края на XIX век.

Фунгицидите със системното действие проникват във всички растителни тъкани и не зависят от метеорологичните условия. Ефективността им зависи от скоростта на проникване в растителната тъкан. Системните химически препарати за борба с болестите по растенията действат директно върху причинителя на гъбната инфекция или като резултат от метаболизма на растенията, което позволява унищожаването на патогени, които са дълбоко в растителните тъкани. Прилагат се от втората половина на ХХ век.

Биологичните фунгициди са съвременните препарати, безопасни за хората и околната среда, не се натрупват в растенията и плодовете, тъй като имат нехимичен ефект върху патогените на болести и инфекции, имат висока ефективност. Биологичните препарати се състоят от бактерии, които причиняват смъртта на определени видове патогенни гъби.

Всички фунгициди са с различна степен на опасност за хората, работещи с тях, и за това трябва да се спазват точните дози и мерки за безопасност. Също толкова важно е да се помни, че използването на едни и същи химически препарати за борба с болестите по растенията за дълго време намалява тяхната ефективност. Това е така, защото с течение на времето се появяват видове патогенни гъби, устойчиви на използвания химикал.

Това налага да се ползват фунгициди с различно активно вещество, за да не се допусне резистентност на патогенните гъби. Редуването им да става по предварително направена схема, за да бъде резултатна растителната защита. Когато избирате фунгицид, обърнете внимание на активната му съставка. Препарати с различни наименования могат да имат една и съща активна съставка, което няма да ви позволи правилно да провеждате лечение или превенция. Не трябва да се забравя и срока между различните третирания – 14 дни при използване на системни препарати и 7 дни при работа с контактни.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *