Цветът в маркетинга

Marketing solutions pinned to a whiteboardДа започнем направо със статистиката – 85% от анкетираните посочват цветът като основна причина за закупуване на определен продукт.

При списъкът с фактори, които влияят за избора на клиентите, визуалният компонент води с голяма разлика – от него като определящ фактор при покупката се влияят 93% от анкетираните. 6% са ориентирани към текстурата на продукта и 1% зависят от звук или миризма.

Разбира се, последните три фактора (текстура, звук и мирис) не са достъпни за потребителите на онлайн магазините (под звуци имаме предвид качеството на сигнала при говорене по смартфон например).

Цветът реално увеличава популярността на марката с 80%, което има пряко въздействие върху доверието на потребителите.

При изучаването на влиянието на цветове експертите от KISSmetrics идентифицирани следната постоянна връзка между цветовете (имайте предвид, че те се отнасят предимно за американската аудитория и е възможно е жителите на Индийския субконтинент и Филипините, както и тези във Европа или други континенти да реагират различно на тези цветове ):

Жълто – Асоциация с младежко излъчване и оптимизъм, използва се за да привлече вниманието на посетителите.

Червеното се смята за “енергичен цвят”, който допринася за ускоряване на сърцебиенето. Използва се за създаване на ефекта за спешност и често се използва в продажбите.

Синьо / светло синьо – се счита за най-добрия цвят за уеб дизайн, защото създава впечатление за надеждност и сигурност. Използва се от финансови институции, застрахователни агенции, банки и др.

Зеленото е свързано със здраве, най-естествено възприема от човешкото око, се използва за създаване на ефект за почивка и пълно отпускане.

Оранжево – “агресивен цвят”, идеален за създаване на елементи свързани с призив за действие.

Розово – романтичен и женствен цвят, използван в маркетинговите кампании за насърчаване покупките на стоките за нежния пол.

Черно – мощен и елегантен цвят заа луксозни стоки (дизайнерски дрехи, коли с висока категория, и така нататък.)

Лилавото се смята за “успокояваща, спокоен цвят” и се използва в рекламата на козметичните продукти.

Източник: http://www.target-box.com/

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *