Японски щори – функционално решение

За включването в интериора на японските щори е необходимо внимателно да се избере текстурата и цвета им. Платовете, които не се разтеглят са подходящи за гладките платна. За тази цел намират приложение памук, лен, сатен и коприна. Комбинацията се извършва с тафта, муар, органза или шифон. Естествените текстилни влакна привличат по-малко прах от синтетичните.

Доминиращият фактор при избора на цветовете на завесите е интериорният стил. Декорът на минимализма включва обикновени плоскости или с дискретен образец на геометрични фигури. Следвайки традициите на земята на изгряващото слънце ще се стигне до избора на флорални мотиви върху текстила. Японските щори се отличават с елегантност, чиито панели са боядисани в различни цветове.

Компетентният подбор на цветовата палитра ще създаде индивидуален интериор с възможност за комбиниране и създаване на нови комбинации. Завесите от ярки цветове или с оригинален печат могат да разнообразят интериора. Тематичните изображения ще позволят да се подчертае японският привкус – йероглифи, митични птици, дракони, етнически орнаменти.

Основните фактори, влияещи върху избора на японски щори са:
– функционално предназначение на помещението;
– доминиращ стил в интериора;
– площта на пространството за проектиране;
– степен на естествена светлина.

Само съобразяването с всички компоненти ще позволи да се създаде хармоничен интериор. Общото правило е да не се затваря тесен прозоречен отвор с един панел, което допълнително ще влоши неприятната ситуация. Използването на своеобразен екран от текстил като преграда има много практически решения.

Най-популярните техники на използване на японските щори в интериора са:
– затваряне на нишата, в която се намират рядко използвани битови предмети;
– в студиото се разделят дневната и офисната част или зоната за отдих;
– интериорът на спалнята с просторна ниша ви позволява да подредите определен ориенталски будоар с японска стена;
– в детската стая могат да се оформят различни зони – за игри, учене или почивка, като това дава въможност на децата с различна възраст да си имат своя кът;
– просторната кухня да се раздели на зона за готвене и всекидневна.

Атмосферата на спокойствие в спалнята ще се създаде от две или три обикновени платна от пастелни цветове. Допуска се наличието на един елемент от японския пейзаж. Интериорът на всекидневната предоставя широки възможности за творчество. Тук можете да експериментирате с цветове, текстура и броя на панелите от японски щори. Основното нещо е да не се претоварва декора на прозореца с ненужни елементи.

Ако това ти допада, абонирай се

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *